Sunday, September 23, 2007

Valoisan Huoneen Korkea Veisu

Jos joskus on joku käyttänyt aikaa ja rahaa valokuvien ottamiseen työkseen tai vakavasti huvikseen, suosittelen mitä painokkaimmin sijoittamaan seuraavat kolmisen sataa euroa Adoben Lightroomiin.
Voi Pyhä Jysäys mikä Ohjelma.

Aamu(ja ilta-)päivästä käytiin P&M Image Oy:n puitteissa kuvaamassa Joensuun Ortodoksi-seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkon 120-vuotis juhlallisuuksia, palvelus aamulla (kaks ja puol tuntii), ruokailu ja juhlaohjelma (reilu tunti). Kaksi miestä, kaksi Nikonia. Paaljon muistikortteja.
Tulos? 759 raw-kuvaa.
Niistä sitten valkkailemaan ihan eka Seurakuntalehteen 3-6 kuvaa. Huhhuh.
Olisi muuten tullut itku jos toinenkin pelkällä Finderilla ja Photoshopilla. Tai edes Bridgellä.

Mutta tää hemmetin Valohuone. En tajua miten kävi noin kätsästi. Ensin selataan kuvat läpi, sitten mennään toisen kerran ja valkataan P-näppäintä painamalla hyvät kuvat (421 kpl), sitten mietitään että mistä aiheista tarvitaan lehteen, ja valkataan uudella kiekalla kyseisistä aiheista parhaat kuvat. Sitten painetaan ctrl-komento-2 ja väännellään sävyjä hetken aikaa ja katotaan terävöinti ja lyödään isoa "Export"-nappulaa. Kerrotaan minkä nimisinä kuvat halutaan, minne ja minkä kokoisina. Painetaan ookoo. Omppu raksuttaa hetken ja avaa kansion jossa kyseiset kuvat majailevat.
Siitä sitten sähköpostiohjelmaan raahaamalla ja huismaailmalle.

Ei VOI toimia näin nätisti. Ei vaan voi.

Muttakun toimii.

En valita.


Tästä aiheesta voisin hoilata vaikka kuinka pitkään, mutten tässä vaiheessa jaksa enää. En voi kuin suositella.

Ainiin, iPodi oli mennyt paikalliselle UPSille perjantaina kuljetettavaksi. Eli siis se on nyt maannut jonkun toimiston pöydällä tyhjänpanttina koko viikonlopun. Jepjep. No huomenna onneksi/toivottavasti sitten kai.

7 comments:

Nikke said...

Olen kokenut täysin saman valaistuksen kuin sinäkin.

Lightroom on aidosti ja oikeasti helvetin hyvä juttu.

Digivalokuvaajan paras kaveri.

maria said...

Anteeksi, mutta pakko sanoa tähän väliin, että kuvat tuolla lightroomissa ovat upeat.

Antti Vettenranta said...

En oo koskaan kokeillut, mutta ilmeisesti kuitenkin pitäisi. Jos sais pomon ylipuhuttua.

Toisaalta, mä kuvaan aina ihan max 60-70 kuvaa kerrallaan, joten ei vältsysti olis mulle pakollinen. Jos kuvaisin esim. häitä, en epäröisi hetkeäkään.

Pasi said...

Mites on tuon ompun Aperturen kanssa? Ookkona sitä kokeillu työnkulussa?

Anonymous said...

Adobe ei ollut ensimmäinen tällä saralla; itse asiassa LR on kohtuusuora kopio Raw Shooter Essentialilsta ja BibbleProsta.

t: Pro

Anonymous said...

Eikös Adobe ostanut RSE:n ? ymppäsivät päälle hieman omaa käyttöliittymään ja järkyttävän kankean suurten kuvamäärien käsittelyn. Jospa tuo tuosta vielä kehittyisi. BiBble hakkaa mennentullen LR:n nopeudessa ja yleisessä toiminnan sulavuudessa.

Mikko J. Kalavainen said...

Aperturea ei ole kokeiltu isommin, pikainen räpläys vain. Sanokaa mitä sanotte mutta jotenkin RSE ei tämmöistä vaikutelmaa jättänyt, ei sitten millään.

Okeiokei, Bibble on kovempi juttu, mie kuitenkin nyt Lightroomia ihastelen vaan...
Ja LR tosiaan taisi olla kehitelty "versio" RSE:stä.

Kiitti Maria, mutta kukahan Maria nyt on kyseessä? Jaa-a.